Saturday, December 15, 2012

Dengue viirus

Pikema vaikuse põhjuseks on haigus, mida põeme Riinuga. Tegemist on Dengue viirusega, mida moskiitod kannavad nagu malaariatki. Haigusnähud on küll kergemad. Alates esmaspäevast on palavik olnud 37 ja 40 vahel. Paratsetamoliga hoiame temperatuuri all, tarbime ohtralt vedelikke, vitamiine ja soolasid.
Kolmapäeval käisin Nagas viisasid pikendamas perele. See oli sellise palaviku juures korralik katsumus. Nägin úksjagu vaeva, et sisikond bussusõidu lõpuks sisse jääks. Haiguse algstaadiumis on veel tugev peavalu, iiveldus, ning tohutu luu ning liigesevalu.
Neljapäeva olin 39 palavikus voodis terve päeva ja reedel läksin arsti juurde, kes analüüside tulemusel diagnoosisid Dengue. Ise kahtlustasime alguses gripi viirust aga kui lapsed olid terved meie kahe haige vahel, siis see kinnitas veelgi asja, et tegu oli moskiitoga.
Arstil käimine on siin loomulikult paras ettevõtmine, apteeker soovitas kahte arsti. Läksin esimese juurde neist, öeldi, et dr tuleb kella ühest. Läksin teisele poole teed teise valiku juurde. Seni filipiinidel nähtud kogetud arstikabinettidest oli see kõige korralikum ja puhtam kus olen sattunud.
Arsti pidi tulema 1 tunni pärast. Jalutasin jälle üle tee kus on ka suur maakonna haigla. Astusin kiirabisse sisse ja kirjledasin oma häda. Kõigepealt siis täitsin ankeedi koos igasuguste imelike isiklike andmetega, seejärel läksin noormehega kes mu algul kuulda võttis, läbi haigla mingusugusesse paberimäärimise osakonda, kus need andmed kuskile ümber kirjutati. Läksime noormehega kiirabisse tagasi läbi haigla. Haiglas koridoride peal igal pool haiged ja palatid pilgeni täis.
Noormees mõõtis mu vererõhu ja palaviku ning ütles et nüüd tuleb oodata, sest doktorit pole, küsisin kaua, siis sain vastuseks tunde. Tõusin ja läksin tagasi üle tee dr Ronaldo de Jesuse juurde. Oodata oli veel 30 minutit. Siin näed tõesti et inimesed on haiged kui nad arstile tulevad. Kellel jalg poolenisti ära mädanenud ja muud taolised hädad.
Pärast vereanalüüse astusin taas dr kabinetti ja siis ta mulle otse ütles, Dengue. Kirjutas rohud ja uue analüüside ajad. Täna on esimene päev nüüd kus on söögiisu ja kergelt hakkab normaliseeruma. Loodab, et homsed verenäidud on paranenud. Riin hakkas ka tänasest samu rohte võtma mis mina, sest olukord paistab et ei lähe muidu paremaks.



No comments:

Post a Comment